Zeměpisné kvízy, testy
Geografické kvízy, online učební testy, vzdělávací hry zdarma

Historie Finska

Historický kvíz: Projděte se dějinami Finska!

Vítejte u našeho speciálního kvízu, který vás provede bohatými a často dramatickými dějinami Finska. Od švédské nadvlády přes ruské velkovévodství až po nezávislost a moderní éru – prověřte si své znalosti o zemi tisíce jezer. Ponořte se do minulosti a zjistěte, kolik toho víte o historii Finska!


Na každou otázku vyberte jednu správnou odpověď z možností a, b nebo c. Hodně štěstí!

1. Kdy se Finsko dostalo pod švédskou nadvládu, která trvala několik staletí?


a) Ve 12. století

b) V 10. století

c) Ve 14. století

2. Které náboženství se stalo dominantním ve Finsku během švédské nadvlády?


a) Katolicismus

b) Luteránství

c) Pravoslaví

3. Jaké období v finské historii je známé jako „Velká nenávist“ (Isoviha)?


a) Finská občanská válka

b) Zimní válka

c) Ruská okupace během Severní války

4. V kterém roce se Finsko stalo autonomním velkovévodstvím pod ruskou nadvládou?


a) 1809

b) 1789

c) 1829

5. Kdo je považován za otce finské literatury a sběratele národního eposu Kalevala?


a) Johan Ludvig Runeberg

b) Elias Lönnrot

c) Aleksis Kivi

6. Která událost v Rusku výrazně oslabila jeho kontrolu nad Finskem a otevřela cestu k finské nezávislosti?


a) Finská revoluce

b) Druhá světová válka

c) Říjnová revoluce v Rusku

7. Kdy Finsko vyhlásilo svou nezávislost?


a) 1. května 1918

b) 6. prosince 1917

c) 24. října 1916

8. Jaký významný vnitřní konflikt následoval krátce po získání finské nezávislosti?


a) Občanská válka

b) Povstání Lapua

c) Finská revoluce

9. Jakou formu vlády Finsko přijalo po své občanské válce?


a) Konstituční monarchie

b) Republika

c) Parlamentní monarchie

10. Která válka probíhala mezi Finskem a Sovětským svazem v letech 1939–1940?


a) Pokračovací válka

b) Laponská válka

c) Zimní válka

11. Jak se jmenovala druhá válka, kterou Finsko vedlo proti Sovětskému svazu (1941–1944), často ve spojenectví s nacistickým Německem?


a) Pokračovací válka

b) Laponská válka

c) Finská občanská válka

12. Proti kterému bývalému spojenci bojovalo Finsko v Laponské válce (1944–1945), aby ho vyhnalo ze svého území?


a) Sovětský svaz

b) Německo

c) Švédsko

13. Co bylo základním kamenem zahraniční politiky Finska během studené války?


a) Těsné spojenectví s USA

b) Členství ve Varšavské smlouvě

c) Neutralita a přátelské vztahy se Sovětským svazem

14. Kdo byl dlouholetým finským prezidentem, kterému se připisuje udržení finské neutrality během studené války?


a) Urho Kekkonen

b) Mauno Koivisto

c) Martti Ahtisaari

15. Který klíčový průmysl významně přispěl k poválečnému ekonomickému růstu Finska a jeho globální reputaci?


a) Těžební průmysl

b) Telekomunikační průmysl (např. Nokia)

c) Automobilový průmysl

16. Kdy se Finsko stalo členem Evropské unie?


a) 1990

b) 2000

c) 1995

17. V kterém roce Finsko přijalo euro jako svou měnu?


a) 2002

b) 1999

c) 2007

18. Jakou významnou mezinárodní organizaci Finsko v roce 2023 posílilo svým členstvím?


a) OSN (jako stálý člen Rady bezpečnosti)

b) NATO

c) Světovou obchodní organizaci

19. Jak se jmenuje národní epos Finska, který má zásadní význam pro finskou kulturu a identitu?


a) Kalevala

b) Edda

c) Beowulf

20. Kdo je často označován jako „Maršál Finska“ a hrál klíčovou roli v obou světových válkách?


a) Jean Sibelius

b) Väinö Tanner

c) Carl Gustaf Emil Mannerheim

Doufáme, že se vám kvíz líbil a rozšířil vaše znalosti o fascinující historii Finska! Zde najdete správné odpovědi:

Výsledky testu: 1:a 2:b 3:c 4:a 5:b 6:c 7:b 8:a 9:b 10:c 11:a 12:b 13:c 14:a 15:b 16:c 17:a 18:b 19:a 20:c


Omalovánka k vytištění Ambulance
Gastronomie
ozp
Gramatický test z angličtiny
Omalovánka k vytištění Dítě v autě
Geografický kvíz
Co je Surfing?
Historie Maďarska
fz.

(build:250984361911)