Zeměpisné kvízy, testy
Geografické kvízy, online učební testy, vzdělávací hry zdarma

Historie Maďarska

Kvíz: Historie Maďarska


Vítejte u kvízu o bohaté a často bouřlivé historii Maďarska! Otestujte si své znalosti o králích, bitvách, revolucích a klíčových událostech, které formovaly tuto středoevropskou zemi. Přejeme vám hodně štěstí!

Otázky

1. Kdo vedl maďarské kmeny při jejich příchodu do Karpatské kotliny koncem 9. století?


a) Ladislav I.

b) Štěpán I.

c) Arpád

2. Který panovník byl korunován prvním uherským králem v roce 1000 nebo 1001 a později se stal svatým?


a) Béla IV.

b) Štěpán I.

c) Matyáš Korvín

3. Který dokument z roku 1222 omezil moc uherského krále a zaručoval práva šlechtě, podobně jako anglická Magna Charta?


a) Moháčský dekret

b) Zlatá bula

c) Prešpurský mír

4. Která dynastie nastoupila na uherský trůn po vymření Arpádovců v roce 1301?


a) Jagellonci

b) Habsburkové

c) Anjouovci

5. Který uherský král je známý svými úspěchy proti osmanským Turkům a založením „Černého vojska“?


a) Zikmund Lucemburský

b) Ludvík I. Veliký

c) Matyáš Korvín

6. V jaké bitvě v roce 1526 utrpělo Uhersko drtivou porážku od Osmanské říše, což vedlo k rozdělení země?


a) Bitva u Varny

b) Bitva u Moháče

c) Bitva u Rigómezei

7. Které tři hlavní části tvořily Uhersko po roce 1526?


a) České království, Rakouské arcivévodství, Osmanské Uhersko

b) Královské Uhersko (Habsburské), Osmanské Uhersko, Sedmihradské knížectví

c) Horní Uhry, Dolní Uhry, Střední Uhry

8. Kdo vedl protihabsburské povstání na počátku 18. století známé jako Rákócziho válka za nezávislost?


a) Imre Thököly

b) František II. Rákóczi

c) Gábor Bethlen

9. Který rok je spojen s maďarskou revolucí a válkou za nezávislost proti Habsburkům, která byla nakonec potlačena?


a) 1789

b) 1830

c) 1848

10. Který dokument z roku 1867 vytvořil Rakousko-Uhersko, duální monarchii, která dala Maďarsku větší autonomii?


a) Prešpurský mír

b) Rakousko-uherské vyrovnání (Ausgleich)

c) Vídeňský kongres

11. Která událost měla za následek drastické zmenšení území Uherska po první světové válce?


a) Trianonská smlouva

b) Pařížská mírová konference

c) Saint-Germainská smlouva

12. Kdo vládl Maďarsku jako regent v meziválečném období (1920–1944), ačkoli země byla formálně královstvím bez krále?


a) Miklós Horthy

b) Béla Kun

c) Ferenc Szálasi

13. Která strana převzala moc v Maďarsku v roce 1944 s podporou nacistického Německa a zavedla teror?


a) Maďarská komunistická strana

b) Strana malorolníků

c) Strana šípových křížů

14. Kdy proběhlo protisovětské povstání v Maďarsku, které bylo potlačeno sovětskými vojsky?


a) 1948

b) 1968

c) 1956

15. Kdo byl premiérem Maďarska během revoluce v roce 1956 a byl později popraven?


a) Imre Nagy

b) Mátyás Rákosi

c) János Kádár

16. Který maďarský politik byl klíčovou postavou při pádu komunismu v Maďarsku a otevření hranic v roce 1989?


a) Miklós Németh

b) János Kádár

c) Viktor Orbán

17. Jak se nazývá období, kdy Maďaři přišli do Karpatské kotliny?


a) Honfoglalás (Zabírání vlasti)

b) Velká migrace

c) Vítězná tažení

18. Který z uherských panovníků byl zároveň římským císařem a českým králem?


a) Zikmund Lucemburský

b) Ludvík I. Veliký

c) Matyáš Korvín

19. Které z těchto měst bylo hlavním městem Uherska v raném středověku před Budapeští?


a) Szeged

b) Székesfehérvár

c) Debrecín

20. Která událost je považována za symbolický konec komunistické éry v Maďarsku?


a) Vstup do Evropské unie v roce 2004

b) Znovuotevření hranice s Rakouskem v roce 1989

c) Pohřeb Imre Nagye a spol. v roce 1989

Řešení


1:c 2:b 3:b 4:c 5:c 6:b 7:b 8:b 9:c 10:b 11:a 12:a 13:c 14:c 15:a 16:a 17:a 18:a 19:b 20:c


Svoboda
Finské filmy
Biografie Marián Labuda?
Historie Kanady
IDR
Himálaj a řeka Ganga
Koncovka souboru flac
Gramatický test z angličtiny
Co je Hegemonie?

(build:32644699305)